Jędrzej Majka

Z wykształcenia jest teologiem i dziennikarzem. Swoje podróżowanie jako sposób na życie rozpoczął przed laty, kiedy wpłynął statkiem do Bosforu. Od tego czasu jeździ, fotografuje, pisze i opowiada. Zarobione w ten sposób pieniądze przeznacza na kolejne wyjazdy. Odwiedził ponad 70 krajów. Środki lokomocji i odwiedzone miejsca nie są dla niego najważniejsze, bo tak naprawdę liczą się tylko spotkani w drodze ludzie, ich życie i opowiedziane przez nich historie.
Zasmakował życia w różnych temperaturach, od minus 40 stopni Celsjusza pod kołem polarnym w Republice Komi po plus 50 w Buszer nad Zatoką Perską. Spędził nielegalnie dzień w kopalni węgla kamiennego w Rosji i wypił nieprzyzwoicie dużo wina na cmentarzu w Gruzji. Jest uzależniony od czarnej, mocnej i gorzkiej kawy oraz fotografowania nazw miejscowości na studzienkach kanalizacyjnych.

Jędrzej Majka jest autorem licznych przewodników i albumów fotograficznych, a także trzech książek podróżniczych: „Pociąg do świata” (2010), „Przypadki podróżne” (2016) oraz „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”. O jego podróżach można przeczytać na stronie internetowej: www.jedrzejmajka.pl

 

 

Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat

Która przyprawa jest najstarsza, a która najdroższa? Dlaczego wanilia przez dziesięciolecia nie owocowała poza Meksykiem? Jak w ciągu wieków podrabiano przyprawy i co groziło za ten czyn? Na te i wiele innych pytań będzie można uzyskać odpowiedź podczas rozmowy on-line z podróżnikiem Jędrzejem Majką. Odbędzie się ona w czwartek 17 grudnia, na kanale YouTube Telewizji Radzyń. Początek o godz. 18.00.

 

 

– Historia przypraw to historia pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. Podróżnicy porzucali swoje dotychczasowe życie i zwabieni zapachem przypraw, sławy i fortuny ruszali w świat. Jak bardzo aromatyczny jest nasz świat, po raz pierwszy przekonałem się osobiście, kiedy na początku tego stulecia wpłynąłem statkiem do Bosforu. Szybko okazało się, że Orient to nie tylko lasy minaretów, śpiew muezinów, ale także zniewalający świat zapachów. A korzenny targ w Stambule, zwany Targiem Egipskim, odmienił moje dotychczasowe myślenie o podróżowaniu – powiedział nam Jędrzej Majka, autor książki „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”. – Publikacja ta będzie głównym tematem 34. edycji „Radzyńskich Spotkań z Podróżnikami”, która odbędzie się w dwóch częściach: rozmowy on-line będącej wstępem i zaproszeniem do spotkania w realu (14 stycznia 2021 r. w Radzyńskim Ośrodku Kultury o godz. 18.00). W książce autor opowiada o poszukiwaniu w podróży nieznanych smaków, o pieprzu, wanilii, cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i innych przyprawach, bez których każda podróż straciłaby smak – dodaje Robert Mazurek, na zaproszenie którego podróżnik przyjedzie do Radzynia.

Na 34. edycję „Radzyńskich Spotkań z Podróżnikami” zaprasza Burmistrz Radzynia Podlaskiego Jerzy Rębek oraz Starosta Radzyński Szczepan Niebrzegowski, a także organizatorzy: Radzyńskie Stowarzyszenie „Podróżnik” działające przy Radzyńskim Ośrodku Kultury. Sponsorami wydarzenia są: firma drGerard, Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych, Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej w Radzyniu Podlaskim oraz Klubokawiarnia Ursa. Patronat nad spotkaniem objął ogólnopolski miesięcznik „Poznaj Świat” oraz portal Kocham Radzyń Podlaski i Telewizja Radzyń. Więcej informacji o wydarzeniu dostępnych jest na www.podroznik-radzyn.pl

 

Data publikacji: 10.12.2020 r.

 

 

„Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”

Rok wydania: 2019

 

 

Poszukiwanie nieznanych smaków w nowym miejscu to najbardziej fascynujące zajęcie podczas podróży. I właśnie o tym jest ta książka. Opowiadam w niej o pieprzu, wanilii, cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i innych przyprawach, bez których podróż straciłaby smak.

Historia przypraw to historia pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. Podróżnicy porzucali swoje dotychczasowe życie i zwabieni zapachem przypraw, sławy i fortuny ruszali w świat. Jak bardzo aromatyczny jest nasz świat, po raz pierwszy przekonałem się osobiście, kiedy na początku tego stulecia wpłynąłem statkiem do Bosforu. Szybko okazało się, że Orient to nie tylko lasy minaretów, śpiew muezinów, ale także zniewalający świat zapachów. A korzenny targ w Stambule, zwany Targiem Egipskim, odmienił moje dotychczasowe myślenie o podróżowaniu.

Źródło: https://jedrzejmajka.pl/

 

„Przypadki podróżne”

Rok wydania: 2016

 

 

Autor opisuje swoje podróże z lat 2012–2016 po Europie, Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Ukazuje świat daleki od tego, jaki znamy z katalogów biur podróży. Odwiedza najstarszą wyspę świata – Madagaskar. W Kambodży wsiada do tuk tuka i przez kolejne dni odkrywa dawne imperium Khmerów. W Afryce zaś wpada w zachwyt, kiedy dociera na Przylądek Dobrej Nadziei. Podobnych emocji doświadcza w Ameryce Południowej, stając pośród 275 wodospadów Iguaçu. W swych podróżach na jakiś czas zadomawia się w Stambule, Kapsztadzie i Rio. Po powrocie z Hawany o mały włos nie trafia do więzienia. W Chinach odwiedza kobiety z plemienia Yao. W Ziemi Świętej szuka zadeptanych śladów Jezusa, a w Dubaju spogląda na miasto z najwyższego budynku świata – Burdż Chalifa.

Źródło: https://jedrzejmajka.pl/

 

„Pociąg do świata”

Rok wydania: 2010

 

 

Pociąg do świata to zapis dwunastu podróży. Środki lokomocji i odwiedzone miejsca nie są tu najważniejsze. Bo tak naprawdę liczą się tylko spotkani w drodze ludzie, ich życie i opowiedziane przez nich historie.

Źródło: https://jedrzejmajka.pl/